CLG BUNGALOW – KITCHEN

Located in Colonel Light Gardens, this classic bungalow had a 90’s extension that simply wasn’t meeting the client’s needs anymore. With adult children, our clients were looking for a space that would more suitably cater to their love of entertaining and focus on functionality, while still paying respect to the heritage of their bungalow.

Brilliant SA undertook a full home renovation, completely converting the entire back extension including a kitchen, bathroom & laundry.

KITCHEN

The existing kitchen layout was retained, but refreshed to ensure optimum usability for our clients. A high breakfast bar was interrupting the flow between the kitchen and living area. Brilliant SA removed the high breakfast bar and adjoined open shelving to install a larger functional island bench, allowing for seating for the family, and additional food preparation space.

The base and kitchen fridge overhead were specified in 2 Pack Satin finish to match Laminex ‘Stormcloud’ on a Polytec Casino profile door. All remaining cabinetry was specified in Dulux Lexicon Quarter, again on the Polytec Casino profile, to maintain continuity with a modern take of the heritage features within the original part of the home.

The functionality of this kitchen was of paramount importance. Our designer packed this kitchen with many design elements to make both using and maintaining the kitchen a breeze. The pantry features 2 Blum space tower pantry mechanisms that allow easy access and storage of food. An Oliveri undermount sink in striking gunmetal is both easy to clean and wear resistant. The Greens Global Galliano mixer features a pull-out hose making cleaning pots and pans a breeze. Ample drawers throughout ensure storage is always easy to reach, no more digging to the back of deep cupboards for this client! Specific drawers for cutlery, spices, bins and cleaning storage were also designed and placed in the most accessible spots for client usability. To ensure the space was visually pleasing the microwave alcove has been hidden behind a custom-made pocket door.

An open display in the pantry allows for storage of our clients most beloved kitchen utensils and appliances. Blum Aventos stay-lift mechanisms in the overhead cupboards make accessing tall storage a effortless. Antique copper handles supplied by our clients were installed to the kitchen to contrast beautifully against their custom cabinetry. Caesarstone Georgian Bluffs was installed on the benchtops, with a shadow line detail on the waterfall end.

Brilliant SA installed a large, fixed Velux skylight centrally which drastically converted this previously dark internal kitchen into a space beaming with natural light. An integrated skylight blind with solar block out was also installed so that our clients can remotely open and close this to suit their needs in warmer months. In addition, all outdated hinges, door handles and window furniture throughout the space were replaced by Brilliant SA to tie in with the clients new gunmetal selections. Overall, both our designer and Brilliant SA’s construction team delivered a quality solution and outcome for this space, meeting and exceeding the present and future needs of a wonderful client!

Designed and built by the Brilliant SA team.
Designer: Jo Niederer
Supervisor: Livio Kuhar

#2215

Like what you see?

Let's Get Started

Any Questions?

Contact Us